Steenbolk (steenwijting) (bijvangst)

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst

Steenbolk (steenwijting) (bijvangst)

Trisopterus luscus
 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Herkomst

Noordzee (FAO 27)

Kweek- / Vangstmethode

Ongeacht methode – bijvangst

Uitleg beoordeling

Ondanks dat steenbolk veel voorkomt in de Noordzee, wordt er niet gericht op gevist. Steenbolk wordt meestal aangeland als bijvangstbijvangst:
Soorten die worden gevangen naast de soorten waar gericht op wordt gevist. Bijvangst kan bestaan uit te kleine soorten en niet-commerciële soorten, en kan worden gehouden (dit deel wordt soms bijproduct genoemd) of overboord worden gegooid (discards). Bijvangst kunnen ook zeezoogdieren zoals dolfijnen en walvissen zijn, of schildpadden en zeevogels.
uit de gemengde bodemtrawlvisserij op rondvissen, zoals kabeljauw.

Alhoewel er geen bestandsschattingen voor steenbolk worden verricht, is de algemene indruk dat de visserijdruk laag is en dat bestanden niet overbevist worden. Steenbolk is ‘matig’ gevoelig voor visserijdruk. De gemengde bodemtrawlvisserij, waarin steenbolk wordt bijgevangen, heeft relatief veel bijvangst. Ongewenste soorten worden teruggegooid. Deze ‘teruggooi’ overleeft het zelden. Ook zorgt de interactie van het vistuig met de zeebodem voor bodemberoering. Bij voortdurende bodemberoering, op grote schaal, kan verandering optreden in de soortensamenstelling en -rijkdom in zee. Omdat er geen gerichte visserij op steenbolk is en omdat deze soort veel voorkomt, wordt er geen apart visserijbeheer gevoerd.

Kijk voor meer informatie over Bijvangst en recepten op www.bijvangstwijzer.nl.

Algemeen

Kabeljauwachtigen

De familie van de kabeljauwen bestaat uit de Atlantische-, Pacifische kabeljauw, Steenbolk, Wijting en Witte-, Alaska- en Zwarte Koolvis. Ze leven graag dichtbij de bodem en komen zowel in kustwateren voor als in dieper water. Overdag zwemmen kabeljauwen in scholen, ’s avonds gaan ze uit elkaar om te foerageren. Het zijn omnivoren, die wormen, schelp- en schaaldieren en vis eten. Ze leggen jaarlijks grote afstanden af om te paaien en grote haring- en spieringscholen achterna te gaan.

 

Steenbolk (steenwijting) (bijvangst)

Steenbolk is directe familie van de kabeljauw, net als wijting, pollak, koolvis en schelvis. Steenbolk komt voor in de noordoost- Atlantische Oceaan, vanaf de Britse Eilanden en Zuid-Noorwegen tot aan de Afrikaanse kust. Hij wordt ook aangetroffen in het westelijke deel van de Middellandse Zee. Steenbolk leeft doorgaans op de rand van het continentaal plat maar verplaatst zich naar ondieper kustwater om te paaien.  De steenbolk leeft in groepen, dicht bij de bodem en eet kleine bodemdieren, zoals wormen, kreeftjes en mosselen. Soms eet hij ook vis. Jonge steenbolken zwemmen vaak in grote scholen.  Het is een kleine en kortlevende kabeljauwachtige en wordt niet groter dan 46 cm en niet ouder dan 3 jaar.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.