Omegabaars

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst

Omegabaars

Scortum Barcoo
  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Herkomst

Europa, binnenlandse wateren (FAO 5)

Kweek- / Vangstmethode

Recirculatiesysteem

Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

De kweek van de omegabaars in België gebeurt in een recirculatiesysteem, wat water filtert en hergebruikt. Omegabaars is een omnivore vis, en er is uit duurzaamheidsoverweging voor gekozen om het voer helemaal plantaardig te laten zijn, zodat het geen druk legt op de wilde vis. De enige kweker van omegabaars in België heeft een samenwerking met de tomatenkwekerij naast het aquacultuur bedrijf waarbij de meststoffen van de vissen als mest voor de tomaten wordt gebruikt. Hierdoor hoeft de tomatenkweker minder kunstmest te gebruiken, en komen de meststoffen van de vis niet in het omgevingswater terecht. Antibiotica tast het filtervermogen van de biotische filters aan, dus wordt het niet gebruikt.

Algemeen

Omegabaars

De omegabaars is een zoetwatervis uit Australië en wordt daar barcoo grunter of jade perch genoemd. Het is een omnivoor (eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel). Dit is een groot voordeel is voor aquacultuur, want zo kan men vermijden de vis te voeren met andere vis, visolie of vismeel. Hij werd al gekweekt in Australië en Azië maar sinds een paar jaar wordt de soort ook in België gekweekt.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.