Amerikaanse kreeft

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst

Amerikaanse kreeft

Homarus americanus
  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Herkomst

Atlantische Oceaan, noordwestelijke (FAO 21)

Kweek- / Vangstmethode

Korven, fuiken en vallen

Uitleg beoordeling

Zowel in Canada als in de Verenigde staten zijn meerdere kreeftenvisserijen MSC-gecertificeerdMSC gecertificeerd:
Visserijen die voldoen aan de beoordelingscriteria van de Marine Stewardship Council en zijn gecertificeerd. Visproducten met het blauwe MSC-keurmerk zijn gevangen door duurzame visserijen.
. Er wordt in deze twee landen veel gevist op de Amerikaanse kreeft, maar wordt niet beschouwd als een bedreiging voor het kreeftenbestand. Kreeften zijn gevoelig voor visserijdrukvisserijdruk:
De mate van visserijsterfte, het deel van het visbestand dat jaarlijks sterft door visserij.
, omdat ze langzaam groeien en pas op latere leeftijd geslachtsrijp worden.

Alle MSCMSC:
Marine Stewardship Council, een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie die een keurmerk heeft ontwikkeld dat garant staat voor goed beheerde, duurzame visserij. Visproducten die voldoen aan de criteria van het keurmerk zijn te herkennen aan het blauwe MSC-logo.
Amerikaanse kreeft wordt gevangen met korvenkorven:
Een visserijmethode waarbij van kippengaas gemaakte vallen worden voorzien van aas (verse of gezouten vis) die vervolgens op de zeebodem worden geplaatst. Soorten die op deze manier worden gevangen zijn o.a. krab, kreeft, wulk, langoustine en octopus.
en vallenVallen:
Vallen zijn een soort kooien van bijvoorbeeld kippengaas die op de bodem van de zee liggen. Aan de voorzijde zit een net met grote gaten, die voorkomt dat soorten als zeehonden en watervogels in de kooi zwemmen.
. Deze vangstmethode is selectief en veroorzaakt weinig schade aan het milieu.

Het beheer van het kreeftenbestand is grotendeels effectief.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

Amerikaanse kreeft

Homarus americanus
  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Herkomst

Atlantische Oceaan, noordwestelijke (FAO 21)

Kweek- / Vangstmethode

Korven, fuiken en vallen

Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Er wordt veel gevist op de Amerikaanse kreeft in de Verenigde Staten en Canada, maar wordt tot op heden niet overbevistoverbevist:
Een visbestand is overbevist wanneer de bestandsomvang zo ver is afgenomen dat het niet langer een maximaal duurzame opbrengst kan produceren.
. Kreeften zijn gevoelig voor visserijdrukvisserijdruk:
De mate van visserijsterfte, het deel van het visbestand dat jaarlijks sterft door visserij.
, omdat ze langzaam groeien en pas op latere leeftijd geslachtsrijp worden.

De kreeften worden voornamelijk gevangen met korvenkorven:
Een visserijmethode waarbij van kippengaas gemaakte vallen worden voorzien van aas (verse of gezouten vis) die vervolgens op de zeebodem worden geplaatst. Soorten die op deze manier worden gevangen zijn o.a. krab, kreeft, wulk, langoustine en octopus.
en vallenVallen:
Vallen zijn een soort kooien van bijvoorbeeld kippengaas die op de bodem van de zee liggen. Aan de voorzijde zit een net met grote gaten, die voorkomt dat soorten als zeehonden en watervogels in de kooi zwemmen.
.  In de VS komt het incidenteel weleens voor dat noordkapers (walvissen) verstrikt raken in de lijnen van de korven. Over het algemeen is deze vangstmethode selectief en veroorzaakt weinig schade aan het milieu.

Het beheer van het kreeftenbestand is grotendeels effectief.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

 

 

Algemeen

Kreeften & Krabben

Kreeften en krabben komen voornamelijk voor in zee, maar ook in zoet water en op het land. De meeste kreeftachtigen hebben tien poten, waarvan de voorste twee de vorm van een schaar hebben. Hiermee kunnen ze voedsel pakken, kraken of in stukjes knippen.  Wist je dat kreeften en krabben net als slangen moeten vervellen omdat hun schild niet meegroeit? Na de vervelling groeit het dier snel en neemt in gewicht toe tot de volgende vervelling. Om hun schild ‘op de groei’ te maken, nemen ze water op waardoor ze zichzelf 15% groter maken. Hierdoor kunnen ze dus tot 15% doorgroeien voordat ze weer moeten vervellen. Economisch gezien is het een belangrijke diergroep en wordt overal ter wereld geconsumeerd.

 

Amerikaanse kreeft

Kreeften leven in holen en tussen stenen op rotsachtige bodems. De Amerikaanse kreeft komt voor langs de noord-oostkust van de Atlantische Oceaan, van Labrador in Canada tot New Jersey in de Verenigde Staten. Het zijn aaseters die meer dan 60 cm lang, 20 kg zwaar en tientallen jaren oud kunnen worden. De Amerikaanse kreeft lijkt sterk op de Europese kreeft. De verschillen tussen de twee soorten zijn onder andere dat de Amerikaanse kreeft stekels aan de onderkant van zijn rostrum (de punt tussen de ogen) heeft die de Europese kreeft niet heeft, en dat de Amerikaanse kreeft rood-gepunte stekels op zijn scharen heeft en de Europese wit-gepunte. Kreeften worden pas rood als ze gekookt zijn.