Argentijnse ansjovis

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst

Argentijnse ansjovis

Engraulis anchoita
  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Herkomst

Atlantische Oceaan, zuidwestelijke (FAO 41)

Kweek- / Vangstmethode

Zwevende ottertrawls

Uitleg beoordeling

De Argentijnse [sleepnetvisserij trawlnetten-sleepnetten] op ansjovis langs de kust van Argentinië en Uruguay is gecertificeerd met het [MSC-keurmerk MSC]. Tachtig procent van de Argentijnse ansjovis wordt geëxporteerd. De rest wordt verwerkt tot conserven (“Argentijnse sardines”) of tot filet op olie voor de interne markt.

Algemeen

Haringachtigen

Haringachtigen zijn allemaal vrij kleine, zilverkleurige visjes.  Ze zwemmen in grote scholen in het open water (pelagisch) en voeden zich met plankton. De meeste soorten kunnen een heleboel eitjes tegelijk produceren, tot wel 200.000 per individu.  Een groot deel van ’s werelds visvangst bestaat uit haringachtigen. Niet alles hiervan is direct bestemd voor menselijke consumptie, veel wordt verwerkt tot vismeel of visolie. Haringachtigen zwemmen samen in grote scholen waardoor ze makkelijk massaal gevangen kunnen worden.

 

Argentijnse ansjovis

Ansjovis is een kleine haringachtige die in verschillende gematigde zeegebieden voorkomt.  Het Argentijnse ansjovisbestand is het grootste visbestand in deze regio. Ansjovis eet plankton en algen en leeft in scholen, in open zee. In de winter migreert deze vis noordwaarts.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.