Visserij- en kweekmethoden

Mossel- en oesterkweek

De verschillende methodes die gebruikt worden om oesters en mosselen te kweken staan hieronder beschreven.

Bodemkweek

Bodemkweek wordt gebruikt om mosselen en oesters te kweken. Mosselzaad of oesterbroed wordt uitgezaaid op onderwater percelen. Hier groeien ze uit tot consumptiemosselen/oesters. Voor het oogsten worden speciale sleepnetten gebruikt. Er is bodemkweek met en zonder mosselzaad vanginstallaties (MZI’s). Bij de bodemkweek met MZI’s wordt het mosselzaak ingevangen met collectoren, de MZI’s. Bij mossel bodemkweek zonder MZI’s wordt mosselzaad uit het wild gebruikt wat van de zeebodem wordt opgevist met fijnmazige sleepnetten. Bij oesters wordt in Nederland het oesterbroed ingevangen op speciale broedpercelen. Er is geen bodemimpact.

Zakken

In Frankrijk worden oesters uitgekweekt op ‘tafels’ in zakken. Deze tafels staan in getijdengebieden. Het broed wordt in Frankrijk vooral in broedhuizen gekweekt, voordat het in de zakken wordt geplaatst. Het kweken van oesters is zakken heeft geen bodemimpact.

Hangcultuur

Hangcultuur wordt gebruikt om mosselen te kweken. Mosselzaad (jonge mosseltjes van 1-2cm) wordt in lange kousvormige netten in het water gehangen. Hier groeien de mosselen uit tot consumptiemosselen. Het mosselzaad wordt ingevangen met collectoren. Dit zijn touwen of netten die tijdens het broedseizoen in het water worden gehangen. Hieraan hechten zich de mossellarven die vervolgens uitgroeien tot mosselzaad. Het voordeel van hangcultuur is dat er hogere opbrengst is per kg zaad dan bij bodemkweek. Hangcultuur heeft geen bodemimpact. Een nadeel van hangcultuur is lokale ophoping van schelpdierenmest op de bodem.

Bouchots (palen)

Bouchots  zijn palen waarop mosselen worden gekweekt. Dit gebeurt langs de Atlantische kust van Frankrijk. Rond de paal zijn touwen of zakken met mosselzaad gewikkeld. De oogst vindt plaats door de schelpen handmatig of mechanisch van de paal te schrapen. Er zijn ook bouchots met MosselzaadInvanginstallaties (MZI’s). Dit zijn palen waarbij de mosselen zijn ingevangen door MZI’s.  Een MZI bestaat uit drijvers, lijnen en ankers. Aan de lijnen worden touwen gebonden waaraan mossellarven zich kunnen hechten. Het touw met de aangehechte mossellarven wordt om de bouchots (palen) heen gewikkeld voor verdere opkweek. Deze manier van mosselzaad invangen is een stuk milieuvriendelijker dan de traditionele bodemvisserij op mosselzaad.

 

Delen