Visserij- en kweekmethoden

Haken, lijnen en hengels

Haken en lijnen is een vismethode waarbij de vis wordt gelokt door natuurlijk of kunstmatig aas aan een haak, die bevestigd is aan het einde van een lijn of dwarslijn. Haken of metalen punten (jigs) worden ook gebruikt om vis te vangen door ze ‘vast te grijpen’ wanneer ze passeren. Haken en lijnen kunnen afzonderlijk of in grote aantallen worden gebruikt. De vis kan met de hand (kleinschalige visserijen) of machinaal (grootschalige visserijen) worden binnengehaald. Haken en lijnen worden gebruikt op verschillende dieptes zowel in binnenwateren als op zee. Lijnvissen maakt het mogelijk om vis te vangen op ruige bodems en schuilplaatsen tussen te rotsen. Hieronder staan de verschillende vangsttechnieken die gebruikmaken van haken lijnen en/of hengels beschreven.

Hengels (pole and line)

In de hengelvisserij worden hengels gebruikt, waaraan haken (soms) voorzien met aas worden bevestigd. De hengels worden manueel of machinaal bediend. Deze techniek (die soms met de Engelse term “pole and line” wordt aangeduid) maakt het mogelijk te jagen op vissen die in de richting van het oppervlak worden aangetrokken door het aas of door licht. Doelsoorten zijn o.a. tonijn, makreel, zalm en zeebaars. Vissen met een hengel heeft de een beperkte invloed op het milieu. Jiggen is vissen met lijnen met kunstaas. De lijn wordt met de hand of machinaal op en neer bewogen om een prooidier na te bootsen.

Trolling

Trolling,-variantie-op-handlijnvisserij

Trolling (sleeplijnen) is een vismethode die vooral gebruikt wordt om verschillende soorten tonijn te vangen. Een trolling lijn bevat haken met natuurlijk of kunstmatig aas. De trolling lijnen worden door het water getrokken door een schip. De lijnen hangen dichtbij het wateroppervlak of op een vooraf bepaalde diepte in de waterkolom. De schepen die hiervoor gebruikt worden variëren van kleine, open boten tot grote schepen van 25-30 meter lang waar de vangst direct kan worden ingevroren. Afhankelijk van de grootte van het schip kunnen er tot wel 20 lijnen tegelijk uitgezet worden. De tonijn wordt gelokt door het aas en valt van onderaf aan. Hierbij komen ze soms zelfs boven het wateroppervlak uit. De tonijn komt vast te zitten aan de haak en kan worden binnengehaald. Trolling is een selectieve vismethode met weinig bijvangst. De vangst kan aan boord gecontroleerd worden en teruggegooid wanneer nodig. Ook raakt de vangst niet beschadigd, zo blijft de kwaliteit hoog.

Drijvende beugen (longlines)

Bij drijvende beugen of beugvisserij wordt een lange hoofdlijn uitgezet (40-100 km lang). Aan de hoofdlijn zitten dwarslijnen met haken voorzien van aas. Hiermee wordt gevist op zowel pelagische vissen (zoals tonijn en zwaardvis) als bodemvissen (zoals heilbot en leng). De lijn drijft aan boeien in de waterkolom. Een veel voorkomend probleem met drijvende beugen (vooral in de tropische zeegebieden) is de bijvangst van beschermde soorten zoals zeeschildpadden, roggen, haaien, en zeevogels en schade door losgeraakte lijnen (ghostfishing). Er is relatief weinig brandstofverbruik en een kleine bodemimpact.

Grondbeugen (longlines)

Bij grondbeugen of beugvisserij wordt een lange hoofdlijn uitgezet (40-100 km lang). Aan de hoofdlijn zitten dwarslijnen met haken voorzien van aas. Hiermee wordt gevist op zowel pelagische vissen (zoals tonijn en zwaardvis) als bodemvissen (zoals heilbot en leng). In de bodemvisserij wordt de lijn verankerd. Een veel voorkomend probleem met grondbeugen (vooral in de tropische zeegebieden) is de bijvangst van beschermde soorten zoals zeeschildpadden, roggen, haaien, en zeevogels en schade door losgeraakte lijnen (ghostfishing). Er is relatief weinig brandstofverbruik en een kleine bodemimpact.

Handlijnen en hengelsnoeren

Handlijnen en hengelsnoeren is een verzamelnaam voor hengels, jigs en sleeplijnen (trolls). Jiggen maakt gebruik van lijnen met kunstaas die op en neer worden bewogen om een prooidier na te bootsen. Handlijnen en hengelsnoeren worden meestal kleinschalig toegepast en zijn relatief selectief. Ongewenste bijvangst kan onmiddellijk worden teruggezet, met een grote overlevingskans. Het is selectiever en kleinschaliger dan longline visserij. Er is geen bodemimpact, laag brandstofverbruik en eventuele bijvangst gaat vaak levend weer overboord.

Handlijnen en hengelsnoeren machinaal

Handlijnen en hengelsnoeren machinaal zijn een verzamelnaam voor hengels, jigs en sleeplijnen (trolls). Jiggen maakt gebruik van lijnen met kunstaas die op en neer worden bewogen om een prooidier na te bootsen. Machinaal bediende jigs worden veelal gebruikt om pijlinktvis en zeekat te vangen. Handlijnen en hengel snoeren machinaal worden meestal kleinschalig toegepast en zijn relatief selectief. Ongewenste bijvangst kan onmiddellijk worden teruggezet, met een grote overlevingskans. Het is selectiever en kleinschaliger dan longline visserij. Er is geen bodemimpact, laag brandstofverbruik en bijvangst gaat vaak levend weer overboord.

Harpoen

Met de hand geworpen harpoenen worden kleinschalig toegepast en zijn selectief. Ze veroorzaken geen schade aan de bodem.

Delen