Over ons

Kalender

2020

16 januari, discussie Focus Filmtheater Arnhem: Good Fish Foundation gaat de dialoog aan met bezoekers van de film ‘Ghost Fleet’, een documentaire over slavernij in de Thaise visindustrie.

17 januari, workshop Christelijk Lyceum Veenendaal: Hoe maak je een duurzame viskeuze? Good Fish Foundation organiseert een workshop bij het Christelijk Lyceum Veenendaal om te laten zien hoe je een duurzame viskeuze maakt.

17 januari, workshop voor biologiedocenten over duurzame vis. Good Fish Foundation geeft biologiedocenten informatie over de criteria waar vis aan moet voldoen om een groene, gele of rode score te krijgen op de VISwijzer.

22 en 23 januari, lezingen over goede vis op de Biobeurs. Good Fish Foundation is aanwezig bij de Biobeurs en geeft lezingen aan geïnteresseerden hoe je een duurzame viskeuze kan maken.

24 januari, bijeenkomst toekomstgerichte oogst bij Wadlab. Good Fish Foundation is aanwezig bij Wadlab om mee te denken over toekomstbestendige vis uit het waddengebied.

5 februari, Ocean Action conferentie Seas At Risk. Good Fish Foundation is aanwezig bij de Ocean Action conferentie in Brussel om het Blue Manifesto te ondersteunen. Ook geeft Good Fish Foundation zelf een lezing over het Red de Paling project.

———-

2019

07 januari, workshop Goede Vis voor chefs @ Good Fish Foundation, Veenendaal. Good Fish Foundation geeft voorlichting aan restaurants Venster, Brouwerij Maximus en Café Stathe uit Utrecht.

21 januari van 13:30 tot 18:00 uur: Haagse duurzaamheidskring voor Hotels, The Hague Marriott, Den Haag. Op uitnodiging van Green Key & Greenleisure is Good Fish Foundation gastspreker en vertelt hoteliers over de mogelijkheden van duurzaam vis inkopen.

30 januari van 10:00 tot 12:00 uur: Christelijk Lyceum Veenendaal. Good Fish Foundation krijgt hulp van VWO scholieren bij het monitoren van goede vis op menukaarten in de restaurants in de regio van Veenendaal. Een mooi traject, waarvan de resultaten op World Oceans Day gepresenteerd worden.

04 februari 2019 om 19.30 uur: ‘Samen voor de Aal 2019’, RAVON, Pearl Buckplaats 29 (HSV Groot Rotterdam) Rotterdam. Good Fish Foundation is te gast bij de startbijeenkomst voor vrijwilligers van RAVON die helpen bij het monitoren en tellingen van glasaal (baby paling).

07 februari van 13.00 uur – 17.00 uur: ‘Internationaal perspectief op aalbeheer’, Ede. Good Fish Foundation organiseert een themabijeenkomst naar aanleiding van de evaluatie van het Europese aalbeheer.

11-13 februari: HorecaEvenTT, De Haar 11, Assen. Good Fish Foundation is dit jaar aanwezig geweest op HorecaEvenTT, dé vakbeurs voor horeca, grootkeuken en recreatie. Ons team was met de Good Fish foodtruck aanwezig om horecaondernemers te vertellen en enthousiasmeren over goede vis.

13-14 februari: Seafood Watch Multi Stakeholder Meeting, Californië (US).  Seafood Watch is de VISwijzer in Amerika. Good Fish Foundation en SFW delen tijdens deze bijeenkomst kennis en ontwikkelen nuttige tools voor ondernemers.

19-21 februari: Conservation Alliance Meeting, Californië (US). Good Fish is deelnemer aan het samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Japan, die met ondernemers in de visketen werken om duurzame visproductie te stimuleren.

23 maart: vertoning ‘Ghost Fleet’ en Q&A. Tijdens het Movies that Matter Film Festival (22 – 30 maart, Den Haag) zal de documentaire ‘Ghost Fleet’ vertoond worden. Deze indrukwekkende documentaire volgt activist Patima Tungpuchayakul, die zich inzet voor voormalige slaven op Thaise vissersschepen en daarmee de heftige realiteit van slavernij in de Thaise visindustrie laat zien. Na afloop van de vertoning op een Q&A plaatsvinden met activist Patima Tungpuchayakul, de regisseur Shannon Service, Max Schmid van Environmental Justice Foundation en onze eigen directeur Christien Absil.

30 maart: Rivierkreeften Bowl – Restaurant Venster Utrecht De Amerikaanse Rivierkreeft is een ware plaag in Nederland. Ze zorgen voor allerlei problemen, oevers storten in, dijken worden instabiel, waterplanten verdwijnen en de waterkwaliteit gaat snel achteruit. Good Fish Foundation houdt zich erg bezig met het zoeken naar oplossingen voor de rivierkreeft en zal tijdens het diner haar project toelichten ‘Kennisplatform Rivierkreeft’, mogelijk gemaakt door Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

01 april: Nationale Vispiratiebeurs – Lancering VISwijzer etiketsysteem. Van elke vis moet bekend zijn waar die vis vandaan komt en hoe die is gevangen. Die informatie moet op een etiket staan, dat is al vier jaar verplicht. Visdetailzaken houden zich niet of nauwelijks aan deze verplichting. KASSA (1.3 miljoen kijkers) besteedde er aandacht aan en dat leidde ertoe dat de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten en de Good Fish Foundation de handen ineen hebben geslagen en samen de visdetailzaken gaan helpen bij het uitvoeren van de etiketteringsplicht. Daarmee is een belangrijke stap gezet richting de verduurzaming van de Nederlandse visdetailzaken.

07-09 mei: The Global Seafood Marketplace, Brussel. Dé visbeurs waar je bij moet zijn. Natuurlijk is Good Fish Foundation aanwezig tijdens de Seafood Show in Brussel om met ondernemers te praten over duurzame inkoop en goede vis!

21 mei van 12.00 uur – 16.30 uur: Kennis Platform bijeenkomst ‘Aal’, Akoesticum, Nieuwe Kazernelaan te Ede. In het kader van het project ‘Een toekomst voor de aalsector: kennisplatform aal’ (mogelijk gemaakt door de Europese Unie, het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij) organiseert Good Fish Foundation een platform bijeenkomst. Deze tweede bijeenkomst van het jaar heeft als thema: ‘Eel restocking and translocation: effects on the European eel population.’.

Juni 2019: Lancering Nieuwe apps VISwijzer. GFF is onderdeel van het internationale assessment team van het Wereld Natuur Fonds. In juni is een nieuwe update van de VISwijzer apps uitgekomen.

08 juni: World Oceans Day. Op deze dag stonden onze oceanen in het middelpunt van de aandacht. Ons evenement vond plaats in Grand Hotel Huis ter Duin*****. Een line-up van Nederlandse sterren chefs verzorgde verschillende culinaire hoogstandjes waarbij duurzame vis in (bijna) elke gang de hoofdrol speelt. Met onder andere Soenil Bahadoer, twee sterrenchef en voorzitter van de Bocuse d’Or, en Marcel van Lier, bekend van Latour. Lees hier het hele verslag van het World Ocean Dinner.

24 juni 2019 14:30-17:00, Startevenement veldproef Rivierkreeft, Dordrecht. Tijdens het startevenement voor de veldproeven in het kader van ons rivierkeeften project, zullen wij o.a. het boek Rivierkreeftenvisserij in Nederland lanceren. Heb je interesse in ons project en wil je meer weten over ‘de exoot uit de sloot’? Kijk dan eens op onze website www.rivierkreeft.nl.

25 juni 2019: Good Fish Foundation is aanwezig bij Mare People & the Sea Conference in Amsterdam. Ambassadeur John Spruit van Good Fish Foundation is aanwezig om wetenschappers kennis te laten met lekkere en duurzame visgerechten.

27-28 juni 2019, Conferentie 10-jaar SEG in Londen. Tijdens deze conferentie zal Good Fish Foundation een paneldiscussie organiseren waarin we kritische vragen stellen over de Sustainable Eel Group (SEG) standaard. Ook zullen wij een presentatie geven over de VISwijzer.

29-30 juni: Havenfestival Ijmuiden. Ambassadeur John Spruit geeft zaterdag 29 juni op het havenfestival in Ijmuiden inspirerende kookdemo’s met Goede Vis voor bezoekers. Zorg dat je er bij bent! Kijk hier voor meer informatie.

12 augustus: Etappe Chefs voor Goede Vis bij BeachCleanup van Stichting Noordzee. We roepen alle chefs op om zich in te zetten voor schone zeeën en menukaarten door het stuk strand tussen Scheveningen en Wassenaar op te ruimen. Aansluitend volgt er voor chefs een workshop met een lunch. Aanmelden kan via: Eva@goodfish.guide.

13 september: Kennisplatform Rivierkreeft publiceert haar rapportage: Rivierkreeftenvisserij in Nederland, perspectief vanuit de Nederlandse kreeftenvissers. Het eerste exemplaar wordt in ontvangst genomen door Dijkgraaf Doornbos van Waterschap Hollandse Delta en Stefan Lok, bestuurslid van netVISwerk.

20 september: Oesterfestival bij de Oesterij in Zeeland. Het Wereld Natuur Fonds werkt samen met restaurants en leveranciers, die bij Good Fish Foundation zijn aangesloten, om oesterbanken in de Noordzee te herstellen. Tijdens het oesterfestival is de aftrap van het oesterproject en verzorgt Good Fish Foundation een workshop over Goede Vis.

23 september: Start “bewuste visweek”. Good Fish Foundation en de keurmerken MSC en ASC trekken op om de consument voor te lichten over het kopen van goede vis in supermarkten en andere winkels.

23 – 25 september: Gastvrij Rotterdam. Good Fish Foundation is weer aanwezig op Gastvrij Rotterdam om chefs voor te lichten over goede vis. Je kunt ons vinden op het Dat Smaakt Naar Meer (DSNM) paviljoen. Bij onze VISwijzer foodtruck zijn er op elk heel uur, tussen 11-16 uur, korte masterclasses te volgen en uiteraard valt er goede vis / bijvangstvis te proeven.

14 oktober: Presentatie Duurzame vis en VISwijzer Quorn event Amsterdam. Christien Absil, directeur GFF was aanwezig bij een avond georganiseerd door Quorn in het kader van duurzame eitwitten voor de toekomst. Quorn presenteerde een nieuw product, vegetarische visvervangers, en vertelde Christien Absil waarom je sommige vissen juist wél kunt eten.

25 november: VISwijzer opgenomen in nieuwe EKO/Green Key Keurmerkt. EKO en Green Key slaan de handen ineen om één keurmerk voor  duurzame horecaondernemers uit te brengen. De VISwijzer is onderdeel hiervan.

26 november: Kroegcollege Circulariteit in VISkweek. GFF gaf een college over ciruclariteit van viskweek en visserij tijdens een ‘kroegcollege’, georgansieer door de studievereniging Aquarius van Wageningen Universiteit.

11 december: Eindsymposium Kennisplatform Rivierkreeft. GFF, netVISwerk en Wageningen Environmental Research presenteren de bevindingen binnen het project Kennisplatform Rivierkreeft aan alle betrokken stakeholders. Er worden kennis en ervaringen gedeeld en samen gewerkt naar een oplossingsrichting voor de rivierkreeftenproblematiek.

11 december: Duurzaam dineren Veenendaal. Good Fish Foundation is aanwezig bij Duurzaam dineren Veenendaal, waar consumenten voorgelicht werden over het bereiden en serveren van duurzame en verantwoorde vis.

———-

2018

08 augustus 2018, 11:00 – 15:00: op 8 augustus organiseerde Good Fish Foundation een excursie en masterclass Nederlandse Kweekvis in zeeland. Lees hier een kort verslagje over dit evenement!

13 augustus 2018, vanaf 10:00: op 13 augustus was GFF co-host van de 13e etappe van de Boskalis Beach Clean-up tour! Samen met 150 vrijwilligers en chefs van Euro-Toques Nederland hebben we het strand van Katwijk tot Noordwijk schoongemaakt. Lees hier een kort verslagje over dit evenement.

16 september 2018: De supermarktketen ‘Landmarkt’ is een van onze partners voor duurzame vis, in de schappen van de winkels worden de kleuren van de VISwijzer weergegeven zodat elke klant duidelijk en in een oogopslag kan zien hoe de vis scoort! Tijdens dit festival waren meerdere foodtrucks aanwezig met heerlijke, duurzame vis.

17 – 19 september 2018: Gastvrij Rotterdam. Voor het eerst was Good Fish Foundation aanwezig op Gastvrij Rotterdam om chefs te informeren over goede vis. Samen met Dutch Cuisine vierden wij op Gastvrij ons partnerschap én organiseerden wij een vijftal inspiratiesessies. Samen met GFF, King Fish en Seafarm is een spetterend programma opgezet rondom duurzame vis en zeegroenten.

13 oktober 2018: Op de zaterdagmarkt in Dordrecht waren we bij Heeren van de Vis. Heeren van de Vis is de eerste viswinkel in Nederland die transparant gaat communiceren met de kleuren van de VISwijzer in de vitrine. Zo kunnen klanten in een oogopslag zien hoe de vis scoort op de VISwijzer. We presenteren het rapport ‘Communicatie over duurzaamheid in de Nederlandse visvitrine’ van de Good Fish Foundation en Wetenschapswinkel (WUR). Verder konden kinderen leren garnalen pellen, deelden we gratis bakjes bijvangst uit en was er een mini-college duurzame vis door de VISwijzer.

Delen