Onze projecten

Rivierkreeft

In Nederland vormen Amerikaanse Rivierkreeften een plaag in de binnenwateren. Deze rivierkreeften komen van origine uit de Verenigde Staten maar hebben zich ook in Nederland verspreidt. Ze veroorzaken schade aan de oevers en waterplanten. Tegelijkertijd zijn ze voor de visserij op de wateren een gewilde soort om te vissen. Door gebrek aan kennis en samenwerkingen is deze visserij nog niet volledig ontwikkeld.

Good Fish Foundation heeft in 2017 het Kennisplatform Rivierkreeft opgericht. Binnen dit kennisplatform onderzoeken we samen met Wageningen Environmental Research of de visserij op rivierkreeften duurzaam is en of dit een manier is om de rivierkreeftenplaag tegen te gaan. Hiermee onderbouwen we ons consumptieadvies voor deze soorten op de VISwijzer. Als de visserij op rivierkreeften inderdaad een oplossing is voor de plaag en geen schadelijke effecten heeft op de rest van het ecosysteem zien wij dit als een mooie kans voor het ontwikkelen van een duurzaam Nederlands visserijproduct. Samen met netVISwerk hebben wij voor het eerst onderzocht hoe de rivierkreeftenvissers in Nederland tegen de rivierkreeftenplaag aankijken en wat zij zien als oplossing. Daarnaast slaat Good Fish Foundation met het kennisplatform een brug tussen verschillende stakeholders om samenwerkingen te bevorderen.

Alle informatie over rivierkreeften in Nederland en uit dit project zijn te vinden op de website www.rivierkreeft.nl die door Good Fish Foundation gemaakt is. Het project Kennisplatform Rivierkreeft wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Delen