Nieuws

Nieuw boek ‘Tuna Wars’ over harde wereld achter tonijn

26 november, 2019 – Onderzoeker en schrijver Steven Adolf komt met een opvolger van zijn eerste boek, Reuzentonijn. Zijn nieuwe boek, Tuna Wars, neemt je mee in een reis door de tijd, waar de problemen van vroeger vergeleken worden met de problemen van nu.

‘Het boek begint bij de visliefhebbers en verantwoorde consumenten. De meesten van hen zullen het oncomfortabele gevoel herkennen bij het bestellen van tonijn. De oorzaak hiervan is met name te herleiden naar campagnes van de laatste paar decennia. Deze campagnes waren gericht op de bescherming van de bedreigde blauwvintonijn en van bijvangst, die per ongeluk wordt meegevangen bij de vangst van geelvintonijn. Ondanks het succes van deze campagnes, moet de focus nu vooral liggen op het verduurzamen van de tonijnvisserij’, aldus de schrijver.

Al in de 18e eeuw waarschuwde een monnik in Madrid over de noodzaak om duurzaam te gaan vissen, voor het behoud van tonijn in de toekomst. Tegenwoordig wordt het voor consumenten steeds gemakkelijker om een duurzame keuze te maken door keurmerken als MSC en ASC. Maar niet voor alle soorten tonijn is een MSC variant. Kijk dus voor actuele informatie en een verantwoorde keuze op de VISwijzer via www.goedevis.nl of download de app.

Tuna Wars is nu al te koop als eBook en ligt vanaf 5 december in diverse boekhandels.

Tonijn

Tonijn is een van de meest geconsumeerde vissoorten wereldwijd. Er zijn veel verschillende soorten tonijn op de markt. De blauwvintonijn is bedreigd en is er slecht aan toe. Gelukkig is de Atlantische blauwvintonijn aan het herstellen. Daarnaast gaat het op de meeste plekken niet goed met de grootoogtonijn en de geelvintonijn. Dit heeft ook te maken met de vangstmethode die gebruikt wordt. Zo worden haaien en zeeschildpadden, die ernstig bedreigd zijn, nog altijd als bijvangst gevangen door het gebruik van schadelijke vistechnieken. Ook is er veel illegale visserij.

Met de albacore en skipjack gaat het stukken beter. Skipjack vind je in blik, terwijl albacore en  geelvin vooral in het vriesvak liggen. Let er bij aanschaf wel op dat de tonijn het MSC keurmerk draagt. Staat het keurmerk niet op de verpakking? kijk dan op de VISwijzer naar de herkomst en de vangstmethode om te zien of de vis een verantwoorde keuze is.

 

Delen