Nieuws

Mogelijk nieuwe manier opsporing illegale visserij gevonden

30 januari 2020 – Vissersboten verdwijnen soms plotseling van de radar: De kapitein zet al zijn locatievoorzieningen uit, waardoor handhavers de boot niet meer kunnen vinden. Als zoiets gebeurt, is er meestal sprake van illegale visserij. Maar uit een recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat, met het gebruik van albatrossen, een mogelijk nieuwe manier van opsporing is gevonden.

Dat illegale visserij ook hedendaags een groot probleem is, blijkt wel uit de cijfers. Maar liefst 37% van de vissersboten op internationale wateren hebben hun locatievoorzieningen uit staan. Tot op heden waren er vrijwel geen mogelijkheden om deze vissersboten op te sporen.

Chippen van albatrossen

Maar uit een recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat albatrossen hier uitermate geschikt voor zijn. Vissersboten zetten vaak wel hun locatievoorzieningen uit, maar niet de radar die gebruikt wordt om botsingen met andere boten te voorkomen. De chips, die aangebracht worden op de albatrossen, kunnen verbinding maken met deze radar en zo illegale vissersboten opsporen.

Daarnaast kunnen albatrossen met hun scherpe ogen een vissersvloot tot wel 30 kilometer afstand zien. Omdat vissersvloten tijdens het vissen voedselrijke plekken zijn voor albatrossen, zijn de vogels altijd in de buurt. Zo worden, ook op de open zee, veel vissersboten gevonden die anders onopgemerkt blijven.

Het opsporen van illegale visserijen heeft voor albatrossen zelf ook de nodige voordelen. Nog steeds sterven veel albatrossen door verstrikking in netten en het eten van aas dat aan een hengel zit.

Delen