Nieuws

Glasaalsmokkelaar vermijdt celstraf door excuus coronavirus

10 maart 2020 – Een glasaalsmokkelaar uit Groot Brittannië die ruim 600.000 ernstig bedreigde babypalinkjes smokkelde tussen Spanje en Maleisië komt ervan af met een taakstraf. Zijn smokkelwaar, dat onderweg was naar Hong Kong, werd onderschept door de douane. In totaal smokkelde de man voor ruim 61 miljoen euro aan glasaal in de tijd dat hij actief was. In Azië is paling een ware delicatesse.

De smokkel van paling is al langer een probleem. De grote Aziatische vraag voor paling heeft ervoor gezorgd dat het bestand van de Japanse paling is ingestort. Aziaten zijn bereid veel geld neer te leggen voor paling. De export van Europese paling naar Azië is sinds 2009 illegaal omdat de Europese paling op de CITES II lijst staat. De vraag naar de Europese paling is echter onverminderd groot gebleven. Daarom is het erg lucratief geworden om Europese babypaling te smokkelen naar Azië.

De glasaaltjes werden verstopt onder een lading verse vis. Bron: PA

Nu blijkt dat de smokkelaar mede door de uitbraak van het coronavirus een veel lagere straf krijgt. Volgens de advocaat valt de 67-jarige gepensioneerde binnen een risicogroep en ligt het gevaar op besmetting in de gevangenis op de loer.

De Londense rechtbank Crown Court ging mee in de uitspraken van de advocaat en legde de smokkelaar een voorwaardelijke celstraf op van 2 jaar en een taakstraf van 240 uur. Ondanks de schadelijke effecten van glasaalsmokkel zijn de straffen dus nog altijd te mild.

Wat doet de Good Fish Foundation?

De Good Fish Foundation en RAVON voeren campagne met Europese zusterorganisaties voor een effectievere Europese Aalverordening en een betere implementatie in de lidstaten. De organisaties zullen de komende tijd hun activiteiten voor de paling opvoeren. De campagne wordt financieel mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Wil je meer lezen over de paling en illegale handel? Lees hier ons artikel over het ontstaan van de illegale handel in paling en lees hier onze reactie op de evaluatie van de Europese Aalverordering.

Bron: BBC

Delen