Nieuws

Geen ‘rode vis’ meer op het menu bij 700 Green Key gecertificeerden!

Donderdag 8 februari 2018, Amsterdam – Hotel Krasnapolsky

Vandaag, tijdens de landelijke Green Key uitreiking in het Krasnapolsky, presenteren Good Fish Foundation en Green Key een gezamenlijke missie: ze gaan Green Key gecertificeerde accommodaties helpen bij de keuze voor verantwoorde vis. Green Key gecertificeerden hebben zich eraan gecommitteerd geen ‘rode vis’ meer op het menu te zetten. ‘Erg uniek in de foodservice’, vindt milieuorganisatie Good Fish Foundation. ‘Zij nemen hiermee het voortouw’.

Foto: Christien Absil (Good Fish Foundation) en Erik van Dijk (Green Key) schudden elkaar de hand tijdens het Green Key Event 2018 in Hotel Krasnapolsky Amsterdam.

Met bijna 700 gecertificeerde bedrijven is Green Key het grootste keurmerk voor duurzame accommodaties in de gastvrijheidssector. De VISwijzer beoordeelt vissen, schaal- en schelpdieren, die in Nederland te koop zijn op duurzaamheid. Rood betekent: ‘Koop deze vis niet, er is sprake van overbevissing of de manier van vangst of kweek is belastend.’

Christien Absil, directeur Good Fish Foundation: ‘Dat Green Key gecertificeerde hotelketens, restaurants en accommodaties deze ambitie voor goede vis gaan waarmaken geeft een enorme boost aan de beweging die zo hard nodig is in de foodservice sector’. Chefs zetten graag een bijzondere vissoort op het menu: heilbot, rog, paling, zwaardvis, geelvintonijn, zeebaars, zeeduivel: juist soorten die vaak te kampen hebben met ernstige duurzaamheidsproblemen. Maar ook tropische garnalen die op vrijwel elke menukaart staan: het is niet makkelijk om daar een verantwoorde variant van te vinden.

Voor ‘rode’ soorten op de menukaart zijn gelukkig veel alternatieven beschikbaar. Juist ook uit onze eigen Noordzee of binnenwateren! Het prijskaartje van duurzaamheid hoeft ook geen argument meer te zijn, om niet voor duurzaamheid te kiezen. Schar kost maar een fractie van sliptong en is ook een heerlijke platvis. Makreel zwemt inovervloed voor de kust. Aan chefs de uitdaging om er een goed gerecht van te maken.

Bij duurzame vis denken chefs al snel aan ‘uit het goede seizoen’. Het seizoen is zeker belangrijk voor de kwaliteit. Maar, het is vooral belangrijk dat de visstand op orde is en de vangstmethode niet te schadelijk is. Informatie over herkomst en vangstmethode is daarom cruciaal om een duurzame keus te kunnen maken. Deze informatie moet in de handel bij de vis vermeld worden. Met de juiste kennis kunnen chefs de goede vragen stellen aan visleveranciers en een bewuste keus maken. Good Fish Foundation gaat die kennis leveren.

Good Fish Foundation en Green Key trekken samen op om voorlichting te geven aan de inkopers van Green Key gecertificeerde accommodaties. Deze week staan er diverse masterclasses gepland. Landal Greenparcs en NH hotels hebben eerder al aangeklopt voor een stoomcursus ‘duurzaam visinkopen’. Ook vandaag in het Krasnapolsky geeft Good Fish Foundation een workshop ‘duurzaam visinkoopbeleid’. Restaurantbezoekers die vis willen eten met een goed geweten, kunnen de GK gecertificeerde restaurants vinden in de VISwijzer app en op goedevis.nl.

Over de VISwijzer
De VISwijzer beoordeelt visserijen op de status van het visbestand, de effecten van de visserij op het ecosysteem en het beheer van de visserij en geeft met een stoplicht-score aan wat een duurzame keuze is of juist niet. Op basis van deze informatie kan een chef of visinkoper een goede keuze maken. Good Fish Foundation is een milieuorganisatie die de VISwijzer in Nederland beheert.

Over Good Fish Foundation
Good Fish Foundation (GFF) is een milieuorganisatie die zich ten doel stelt de transitie naar een duurzame en verantwoorde visserij en visteelt te bevorderen door de vraag naar goede vis te vergroten en consument en ondernemer te ondersteunen bij een verantwoorde keuze.

Over Green Key
Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen. Accommodaties die aangesloten zijn bij Green Key hebben ervoor getekend dat er geen ‘rode vis’ meer op de menukaart staat. Gelukkig zijn voor vrijwel alle vissoorten die rood scoren op de VISwijzer duurzamere alternatieven beschikbaar.

 

Wat houden de afspraken in tussen Green Key en Good Fish Foundation?

– Green Key gecertificeerden hebben geen vis meer op het menu met een rode score op de VISwijzer;

– Green Key gecertificeerden kunnen gratis gebruik maken van workshops ‘Duurzame visinkoop’ gegeven door Good Fish Foundation (aanmelden via michelle@goodfish.guide);
– Green Key gecertificeerden worden gepubliceerd in de VISwijzer app en op goedevis.nl.

Delen