Expeditie duurzame vis

Expeditie Duurzame Vis – De ceremoniële doping van de Spes Nova

Allereerst, van harte gefeliciteerd Ekofish Group met jullie nieuwe schip Spes Nova! En natuurlijk bedankt voor de aardige uitnodiging voor het feestje :). Ik ben altijd wel in voor een viering van het een of ander, dus ik kon dit niet afslaan. Met plezier reisde ik af naar Scheveningen om het gloednieuwe schip te mogen bewonderen. En het toppunt: een fles champagne tegen het schip kapot zien slaan (dat dit in een bijna-doodervaring zou eindigen had ik niet verwacht, maar kom ik later op terug). Laat ik beginnen bij het begin, Spes Nova.

Deze nieuwe aanwinst van Ekofish Group heeft wat los gemaakt in de viswereld. Ten eerste is het niet elke dag dat er een gloednieuw vissersschip wordt gedoopt, is mij verteld. Dus het was niet zo gek dat half vissend Nederland aanwezig was in de partytent. Ten tweede is de Spes Nova mega innovatief en duurzaam. De nieuwste vangsttechnieken zijn aanwezig die de visvangst selectiever moeten maken en die minder impact hebben op de zeebodem.

Wat deze snufjes allemaal precies waren wilde ik wel weten. Dus hier is een lijstje. Laat ik beginnen met het makkelijke, de motoren. Die zijn nu deels elektrisch en een stuk stiller. Hierdoor stoot de Spes Nova minder CO2 uit en maakt ze ook minder herrie tijdens het varen. Naast de motoren is dus ook de vangsttechniek aangepast. De Spes Nova zal MSC-gecertificeerde schol vangen. Daar zijn er nog genoeg van. Het visquotum is laatst zelfs omhoog gegaan! Schol wordt met twinrig en flyshoot gedaan (geen idee wat dat betekent, maar mijn collega’s zeggen dat het over het algemeen een duurzame methode is). Dit maakt de schol gevangen door de Spes Nova een duurzame keuze! Maar de Spes Nova gaat verder dan alleen duurzame vistechnieken. De verwerking van de vis aan boord is ook verduurzaamd. Eerst komt de gevangen vis in een verdovingsmachine. Als de visjes verdoofd zijn wordt de schol gestript en direct in een koeler gestopt. Hierdoor blijft de schol langer goed en is er minder verspilling.

Al deze technieken moeten ervoor zorgen dat het schip zo duurzaam mogelijk is. In de woorden van woordvoerder Louwe de Boer: “Ik wilde iets nieuws, iets baanbrekends. Het moet een trendsetter zijn voor de toekomst, met oog op natuur en milieu.” En waarom vindt Louwe de Boer, en eigenlijk iedereen bij EkoFish Group, dat zo belangrijk? In Louwes woorden: “Het is onze plicht om die zee, waar wij zuinig op moeten zijn, over te geven aan de volgende generatie zodat ook die een mooie toekomst kunnen hebben.”

Na al deze mooie woorden was het tijd voor daden, de doping! Ik rende met mijn camera vooruit om het beste plekje te bemachtigen. Het platform waar aan het touwtje zou worden getrokken stond vol, dus ik hurkte naast het schip. Ik stond redelijk vooraan zodat ik goed zicht had op de fles. En toen gebeurde er iets wat je waarschijnlijk allang ziet aankomen, maar op het moment zelf had ik er niet zo over nagedacht. De champagne fles viel, spatte uiteen op de romp en explodeerde. Richting mij…. Ik zag allemaal glasscherven en champagne op me afkomen. Stond ik daar met een dure camera en mijn onbeschermde zelf net even te dichtbij. In mijn schrik dook ik een beetje weg, bijna de kant af, zo het water in! Ik vocht tegen de zwaartekracht, en won, gelukkig, waardoor ik het droog hield. Maar het was kantje boord! Wat ik al niet over heb voor een goed beeld….

Terug naar het schip (dat geen last had van de rondvliegende champagne), want dat is wel een mooie naam, Spes Nova. En wat betekent het eigenlijk? Spes Nova is Latijn voor nieuwe hoop. En dat brengt Spes Nova zeker, nieuwe hoop. Nieuwe hoop dat de viswereld binnenkort volledig duurzaam zal zijn.


Over de blogger: Ik ben Lotte, 22 jaar en dol op van alles en nog wat. Ik heb een bachelor in Peace and Conflict Studies en doe nu een premaster in Culturele Anthropologie en Ontwikkelingssociologie. Mijn expertise ligt dus niet bij de viswereld, maar dat is gelukkig niet erg. Daarom ben ik namelijk hier! Ik ga alles over duurzame vis en de Good Fish Foundation leren, en dat doe ik liever niet alleen. Vandaar dat ik mijn verhalen hier met jou deel. Wil je ook iets met mij delen? Je kunt me bereiken via lotte@goodfish.guide.

Delen