Expeditie duurzame vis

Expeditie Duurzame Vis – Advies van de sterrenchefs tijdens Gastvrij Rotterdam

Je herkent het wel. Je zit met een paar gezellige vrienden in een restaurant. Jullie lachen en kletsen wat af, maar na een paar minuten is het tijd om te bestellen. De menukaart staat vol met lekkere gerechten. Biefstukje hier, stoofpotje daar… en oh! Een stukje zalm. Die lust je eigenlijk wel. Maar is dat wel verstandig? Laatst las je nog iets over overbevissing en andere narigheid. Misschien toch maar een stoofpotje?

Geen zorgen. Zalm (weet ik nu) kun je prima eten, tenminste de Atlantische bio zalm, die gekweekt wordt. Deze info is natuurlijk top, maar hoe weet ik nou welke zalm het is? En uitvinden hoe die is gevangen lijkt me helemaal lastig… Wat een gedoe allemaal. Met al mijn zorgen en bezwaren ben ik afgereisd naar de horecavakbeurs in Rotterdam om mijn problemen met de Nederlandse chefs te bepreken. Na wat zoeken kwam ik erachter dat de chefs het ook niet allemaal weten. Zo kreeg ik te horen dat vissen die uit de Noordzee komen duurzaam zijn. En dat vis dat in het seizoen gevangen is duurzaam is. Maar volgens de Good Fish Foundation is dat helemaal niet altijd zo. Dus na een paar uur was ik eigenlijk nog niets wijzer…

Waarom weten de chefs dit niet? Vinden ze het niet belangrijk om een duurzame vis te serveren? Op het moment dat ik het helemaal niet meer zag en het spreekwoord “botten blijven platvis” begon te geloven, zag ik een bekend gezicht! Herman den Blijker was ook aanwezig op de beurs. Hij zou mij toch wel kunnen helpen? Het koste me anderhalf uur en een alcoholvrije cocktail om al mijn moed te verzamelen en op hem af te stappen. Dit was achteraf gezien helemaal niet nodig, want hij is een hele aardige man. Maar ja, dat wist ik ook niet van tevoren. Herman den Blijker stelde mij gerust, want volgens hem vindt iedere zelf respecterende kok het belangrijk om de beste producten van dat moment te serveren aan zijn of haar gasten. En geen product kan echt het beste zijn als het niet duurzaam is. Duurzaamheid vinden ze dus wel belangrijk!

Maar waar moet je dan allemaal op letten? Zoals Herman den Blijker dat zei: “Het is een beetje een doolhof” En als hij dat al vindt, dan is het niet zo gek dat de rest het ook niet meer weet! Ik ben weer terug gegaan naar mijn collega’s van de Good Fish Foundation, waar ik dit met Maud besprak. Haar viskennis is gelukkig een stuk groter dan de mijne en zij legde mij uit dat je op drie dingen moet letten, de vissoort, de vangstmethode en de herkomst. En hoe jij en ik daar achter zouden kunnen komen? Het beste advies van Maud was om het de chef te vragen. Die hoort het namelijk te weten. En als de chef het niet weet, dan heb jij in ieder geval laten weten dat het belangrijk is. Als dat een of twee keer gebeurd, gaat de chef vanzelf ook kritischer kijken naar zijn kaart en vooral wordt hij kritischer naar zijn visleverancier, want die moet alle informatie op orde hebben.Als bonustip gaf ze me het advies om de VISwijzer app te downloaden. Gratis en voor niks kunnen we daar de restaurants die samen werken met de Good Fish Foundation vinden en zij serveren alleen maar duurzame vis. Dat is een hele lijst bij mij in Den Haag. Ben ik eens even een geluksvogel…

Horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam

Lotte neemt ons mee op haar eerste zoektocht naar Goede Vis. Waaraan herken je een duurzame vis? En hoe denken de chefs erover?Muziek van Bensound.com

Geplaatst door VISwijzer op Dinsdag 8 oktober 2019

 

Over de blogger: Ik ben Lotte, 22 jaar en dol op van alles en nog wat. Veel hoef je over mij niet te weten, misschien alleen dat ik weinig van vis weet. Ik hoor je al denken, wat doet iemand die weinig over vis weet bij een organisatie waar alles, letterlijk alles, om vis draait? Tja, dat heb ik me ook afgevraagd. Het is ook een beetje gek, maar dat is de wereld ook, dus past dan wel weer. Het is in ieder geval niet erg dat ik weinig over vis weet, want daarom ben ik hier! Ik ga namelijk alles over vis leren, en dat doe ik liever niet alleen. Vandaar dat ik nu bij jou aanklop. Wil jij met mij alles (alles is wellicht veel, laten we beginnen met een beetje) over vis leren? Samen is het namelijk een stuk gezelliger! En aan het einde beloof ik je dat je weet welke duurzame vissen je heerlijk kan opeten, waar je op kunt letten in restaurants en viswinkels en als kers op de taart, hoe jij je opgedane kennis kan delen met anderen.

 

Delen