Inkoopwijzer

Jouw gids voor een duurzame garnalencocktail

Garnalen zijn wat betreft verantwoord en duurzaamheid nog best lastig. Recentelijk bleek uit een onderzoek van Sustainable Fisheries Partnership dat een deel van de garnalen die hier gegeten wordt, namelijk gekweekte garnalen uit Vietnam, Thailand of India, niet aan duurzaamheidseisen voldoet.

Hollandse garnalen zijn tegenwoordig met MSC certificering verkrijgbaar. De grotere garnalen (scampi, gamba, tijger) zijn met ASC keurmerk verkrijgbaar en ook zijn er biologisch gekweekte garnalen. Allemaal goede duurzame opties dus. Helaas zijn de meeste tropische garnalen, zowel wilde als gekweekte, niet duurzaam. Bij de wilde garnalen is de ongewenste bijvangst extreem hoog, en worden ook vaak bedreigde soorten als schildpadden bijgevangen. Voor garnalenkweek zijn veel mangrovegebieden gekapt. Er worden vaak medicijnen en antibiotica toegevoegd en mensenrechtenschendingen vormen geen uitzondering: bij de vangst van het voer, als bij de kweek en het verwerken. Goedkope garnalen, zonder specificatie over vangstmethode of herkomst, scoren dus waarschijnlijk rood op de VISwijzer.

Meer over de nieuwe VISwijzer App
Gelukkig kan de VISwijzer je helpen bij het maken van een verantwoorde keuze!

Wist je dat de VISwijzer elk jaar door een internationaal assessment team volledig opnieuw op duurzaamheid wordt beoordeeld? De VISwijzer app is altijd up-to-date! 

Download de nieuwe gratis VISwijzer

store-appstore-play

 

Delen