Nieuws

De waarheid achter de skrei

16 januari 2020 – De skrei is in deze tijd van het jaar een vissoort die je ontzettend veel tegen komt bij vishandelaren. Ondanks het brede aanbod is er nog veel onduidelijkheid bij consumenten over deze kabeljauw.

De skrei dankt zijn naam aan het oud-Noorse woord ‘skrida’, wat reizen betekent. Het is een echte trekvis die tijdens het paaiseizoen begint aan zijn migratietocht. De Barentsszee is rond de maand december het startpunt van zijn verre reis, die eindigt in het noordoostelijke deel van de Noordzee. De temperatuur van het water is hier warmer dan in de Barentsszee, wat bevorderlijk is voor het paaien. 

Tijdens zijn tocht van ruim 800 kilometer eet de skrei minder en ander voedsel dan in de Barentsszee. Hierdoor wordt het vlees witter en steviger van structuur. In deze periode heeft Noord Atlantische kabeljauw, oftewel skrei, de beste kwaliteit. Let er wel op dat je bij de aanschaf kiest voor MSC-gekeurde skrei.

Na het paaien migreert de skrei weer terug. De vis laat zich leiden door de temperatuur en de zeestromingen en vindt zo zijn weg terug in de Barentsszee.  

Skrei is dus alleen skrei als het verkocht wordt in de maanden januari, februari en maart. In alle andere gevallen spreken we van kabeljauw.  

Delen