Nieuws

Alles over de mysterieuze paling in radio-uitzending Vroege Vogels

18 november 2019 – Martijn Schiphouwer van RAVON (kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen) was zondag aanwezig bij Vroege Vogels in het kader van Red Onze Paling. Dit project, een samenwerking tussen RAVON en Good Fish Foundation, richt zich op een betere bescherming van de paling. In de radio-uitzending vertelt Martijn Schiphouwer meer over deze ‘mysterieuze’ soort. Arjan Palstra, voortplantingsexpert bij de Wageningen Universiteit, was ook aanwezig in de uitzending. 

Omdat er nog zo weinig bekend is over de reproductie van de paling, gaat het kweken van paling erg moeizaam, zo geeft ook Arjan Palstra aan. Palstra doet al jaren onderzoek naar de voortplanting van palingen in bassins bij de Wageningen Universiteit. Er zijn aannames dat de paling in de Sargassozee eitjes legt, maar het enige bewijs hiervoor zijn de twee dagen oude larven die hier ooit zijn gevangen. Paaiende alen zelf, zijn hier nog nooit waargenomen.

Wel is bekend dat het erg slecht gaat met de paling. Volgens het ICES (International Council for the Exploration of the Seas) is de palingintrek in de Noordzee gekelderd tot zo’n 1,5% van wat het was rond 1970. Sinds 2011 daalt de intrek niet verder en is zelfs een lichte stijging waarneembaar.  Martijn Schiphouwer licht deze ontwikkeling verder toe in het radiofragment. Luister hier naar de hele uitzending.

Red Onze Paling

Stichting RAVON en Good Fish Foundation hebben in 2019 hun krachten gebundeld voor een betere bescherming van de paling, zowel nationaal als internationaal, in het project Red Onze Paling. Met financiële steun van de Nationale Postcodeloterij werken we aan het verbeteren van het leefgebied, de bestrijding van de illegale handel en sturen we aan op een betere bescherming via beleid. In 2020 volgt vanuit Red Onze Paling een grootscheepse campagne die voor meer bewustwording, gedragsverandering en adequate maatregelen moet zorgen, zodat de palingstand kan herstellen.

 

 

 

 

 

 

Delen