Regenboogforel (Bio)
Europa, binnenland
Doorstroomsystemen biologisch, Vijverteelt biologisch
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
De regenboogforel komt oorspronkelijk niet in Europa voor. De soort is vroeger veel uitgezet voor de sportvisserij.
Forel heeft relatief veel voeding nodig. Forel is een carnivoor en het visvoer bevat hierom veel vismeelvismeel:
Vismeel zit in het visvoer voor gekweekte vis. Vismeel wordt gemaakt van andere vissen, vaak zijn deze uit het wild gevangen. De gekweekte vissen hebben vismeel nodig om te kunnen groeien. en visolievisolie:
Net als vismeel, is visolie vaak een belangrijk bestandsdeel in visvoer. Dit voer wordt gegeven aan vissen in de kwekerijen om goed te kunnen groeien. Visolie wordt gemaakt van andere vissen, vaak uit het wild gevangen. wat gemaakt wordt van wild gevangen vis. Bij biologische forel zijn de ingrediënten in het voer afkomstig van een duurzame bron.
Bij de kweek van biologische forel wordt tevens aandacht geschonken aan het welzijn van de vis (bijv. ruimte en dodingsmethode) en het gebruik van medicijnen. Biologische forel krijgt daarnaast gegarandeerd geen genetisch gemodificeerde bestanddelen in het voer.
Biologsche forel wordt gekweekt in systemen in de openlucht zoals vijvers, doorstroomsystemen en kooien. De vissen hebben meer ruimte om te zwemmen vergeleken met niet-biologisch gekweekte forel. Voor een biologisch certificaat moeten de negatieve effecten op de omgeving worden beperkt. Net als het gebruik van medicijnen; het toedienen van antibiotica en hormonen is verboden.
Er bestaan een aantal keurmerken voor biologische forel in Europa. De bekendste zijn het Duitse ‘Naturland’ en het Engelse ‘Soil-association’. Keurmerken en vis die voldoen aan de Europese norm van biologische vis, kan men herkennen aan het Europese biologische teken.
Vis in het seizoen
Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.