Meer informatie

Alfonsino

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Haringachtigen

Haringachtigen zijn allemaal vrij kleine, zilverkleurige visjes.  Ze zwemmen in grote scholen in het open water (pelagisch) en voeden zich met plankton. De meeste soorten kunnen een heleboel eitjes tegelijk produceren, tot wel 200.000 per individu.  Een groot deel van ’s werelds visvangst bestaat uit haringachtigen. Niet alles hiervan is direct bestemd voor menselijke consumptie, veel wordt verwerkt tot vismeel of visolie. Haringachtigen zwemmen samen in grote scholen waardoor ze makkelijk massaal gevangen kunnen worden.

Alfonsino

Alfonsino is een soort die vaak te vinden is tussen dieptes van 25 tot wel 1300 meter. Deze soort zwemt vaak in grotere groepen langs de kust van Europa, Afrika en verschillende eilanden in de Atlantische en Indische Oceaan.

Alfonsino

Beryx spp.
Herkomst

Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)

Kweek- / Vangstmethode

Handlijnen en hengelsnoeren

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

De diepzeevisserij op alfonsino (soms op de markt als roodbaars) met handlijnen is een kleinschalige visserij, waardoor er weinig data beschikbaar is. Het is hierom moeilijk om de bestandsgrootte vast te kunnen stellen. Wel is bekend dat deze soort erg gevoelig is voor visserijdruk. Om die reden krijgt het onderdeel visstand en visserijdruk een rode score.

Deze vangstmethode is selectief en bijvangst van bedreigde soorten is gering. Ook heeft deze vangstmethode een kleine impact op het ecosysteem. Dit onderdeel krijgt een oranje score voor het onderdeel ecosysteem effecten.

Het beheer in de Azoren behoort tot één van de strengste visserijwetgevingen in Europa. Zo zijn schadelijke vistechnieken verboden, mag vis pas vanaf een minimum maat worden aangeland en zijn er voor de visserij gesloten periodes en gebieden. Dit beheer is erg effectief en krijgt een groene score.

De eindbeoordeling voor deze visserij is oranje. Deze vis is een goed alternatief voor een vis die rood scoort. De beste keuze is vis met een groene score.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.