Van het seizoen: skrei

lofoten

Skrei, wat is dat? Ons kennende raad je het al: het is vis. Kabeljauw om precies te zijn. Maar dan afkomstig uit de Barentszzee en in het vroege voorjaar gevangen in Noorse wateren. Dat zit zo: van januari tot april zwemmen de vissen met honderdduizenden tegelijk 800 kilometer van de ijskoude Barentszzee naar de Lofoten, Lees verder »

Bijvangst(wijzer) onterecht in negatief daglicht

Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam beantwoordde deze week kamervragen over “bijvangst onterecht in negatief daglicht”. Hij bevestigde de goede intenties van Good Fish Foundation en sprak zijn vertrouwen in onze organisatie uit. In december 2016 lanceerde Good Fish Foundation de Bijvangstwijzer. Het doel van de Bijvangstwijzer is het onder de aandacht brengen van Lees verder »

Laat babyvisjes zwemmen, kies voor ‘vergeten vis’!

food-696305_960_720

‘Wat de boer niet kent dat eet hij niet’. Helaas eten wij Nederlanders maar een paar soorten vis. Sliptong is daar één van. En daarmee kiezen we voor een visserij waarin jaarlijks honderden miljoenen ‘babyvisjes’ nodeloos doodgaan. Een actiegroep van vissers, EMK, verspreidt hierover een onjuist beeld. De kottervissers voeren een misleidende campagne. In een Lees verder »

“Babyvisjes” moeten in de eerste plaats niet gevangen worden

Kottervissersstichting Eendracht Maakt Kracht (EMK) heeft van “babyvisjes” een symbool gemaakt in haar strijd tegen de aanlandplicht. Die maatregel houdt in dat ‘ondermaatse’, kleine vis niet langer overboord gezet mag worden. Dat is een groot probleem voor de sector. Good Fish Foundation vindt dat vissers moeten stoppen met actievoeren tegen de maatregel. In plaats daarvan Lees verder »

‘Vergeten’ vis eten bij de staatssecretaris

banner_schar_ministerie_middel

Christien Absil genoot van een duurzaam kerstdiner, in gezelschap van voedselvernieuwers én staatssecretaris Martijn van Dam. In haar blog lees je er meer over. Woensdag zat ik op uitnodiging van staatssecretaris Martijn van Dam in restaurant Instock in Den Haag. Vijf (sterren) chef-koks: Joris Bijdendijk, Luc Kusters, Bart van Olphen, Estée Strooker en Lucas Jeffries, Lees verder »

Bijvangstwijzer gelanceerd tijdens zeer geslaagd schar-reldiner

bannerbartchrismirella

Chefkok Bart van Olphen ontving dinsdag 13 december het eerste exemplaar van de nieuwe Bijvangstwijzer uit de handen van Good Fish voorvrouw Christien Absil.  De Bijvangstwijzer vraagt aandacht voor onderbenutte vissoorten in de Nederlandse gemengde visserij. Proeverij De lancering vond plaats tijdens een luisterrijk en sfeervol ‘schar-reldiner’ waar zeventig singles werden opgeleid tot bijvangstambassadeur. Onder Lees verder »