DUPAN en Sustainable Eel Group

DUPAN en Sustainable Eel Group

De Sustainable Eel Group (SEG) heeft een Europese standaard en certificeringprogramma ontwikkeld voor duurzame palingkweek en -visserij. Deze Sustainable Eel Standard werd gelanceerd in 2011. Hiermee wil de SEG het herstel en beheer van de paling bevorderen in Europa en ‘best practices’ stimuleren en belonen in de sector. Palingkwekers en vissers die voldoen aan deze standaard kunnen het SEG keurmerk voeren. Dit keurmerk is omstreden.
Volgens maatschappelijke organisaties als Stichting De Noordzee, Wereld Natuur Fonds, Good Fish Foundation, Greenpeace en de Engelse Marine Conservation Society kan er momenteel geen sprake zijn van een duurzame paling visserij: de Europese paling wordt met uitsterven bedreigd en staat
op de IUCN Rode lijst van bedreigde soorten.

Visserijbiologen van het ICES instituut adviseren ook al jaren een visserijstop. Er wordt echter nog wel gevist. Gezien de ernstige staat van het palingbestand is iedere vorm van visserij momenteel onverantwoord. Het SEG keurmerk is in deze zin misleidend, omdat met de suggestie ‘duurzame paling’ de verkoop gestimuleerd wordt.

Ook de Nederlandse Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) heeft een standaard ontwikkeld voor duurzame palingvisserij en -kwekerij. DUPAN werd opgericht door ondernemers in de palingsector. Het Dupan keurmerk kent dezelfde bezwaren als het SEG keurmerk.

Deel deze pagina:
Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn